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The Office of Research and Development (ORD) and Office of General Counsel, Specialty Team Advising 
Research (OGC STAR), are providing the following guidance on the following query: 

Question:  Must VA separate the written IRB-approved consent and written HIPAA authorization for 
research language into separate documents, the latter of which required to be in at least 14-point font, for 
purposes of VA research conducted at VA sites in California? 

Response:  No. For this limited purpose, VA is not required to adhere to the California Confidentiality of 
Medical Information Act (CMIA; Cal. Civ. Code §§ 56 et seq.).  The CMIA requires that an authorization 
for release of medical information be clearly separate from any other language present on the same page 
and executed by a signature which serves no other purpose than to execute the authorization.  
Additionally, this same California statute requires the written authorization language to be in a typeface no 
smaller than 14-point type.  

As background to the above response, federal laws apply at VA facilities.  Consequently, VA looks to 
federal law to determine whether there is a basis to apply state law.  VA, as a federal department, 
adopted the Federal Policy for the Protection of Human Subjects, also referred to as the “Common Rule”, 
in 38 C.F.R. Part 16.  Within the Common Rule, 38 C.F.R. § 16.101(f) reads:  

This policy does not affect any state or local laws or regulations (including tribal law passed by 
the official governing body of an American Indian or Alaska Native tribe) that may otherwise be 
applicable and that provide additional protections for human subjects. 

This citation within the Common Rule provides a basis for VA to follow state laws that are otherwise 
applicable and provide additional protections for human subjects.1  In the past, VA has interpreted 
implicated law and deferred to the CMIA by implementing a process that separated the written 
authorization from the IRB-approved informed consent form for research.  VA has re-evaluated this 
policy.   

Through this guidance to the VA community conducting research at VA sites (including in the state of 
California) and to related stakeholders, VA permits research with written authorization for the use and 
disclosure of protected health information (PHI), in accordance with the Health Information Portability and 
Accountability Act (HIPAA)2, either via one or more signatures on a combined authorization and informed 
consent form3 or via a standalone authorization form distinct from the informed consent document, in 
conformance with applicable VHA privacy requirements.4  In addition, VA reinforces in this guidance that 
the written HIPAA authorization language for VA research at VA sites is not required to be in at least a 
size 14 font.   

Implication:  No action is required for ongoing VA research.  For VA research initiated at VA sites upon or 
after this guidance, VA shall have the flexibility to obtain written authorization, as applicable, by the 
means and as described in the paragraph immediately above.  

Please send questions regarding this guidance through FIND Pro.

1 Note that 38 C.F.R. § 16.116(i) contains an express preemption clause related to informed consent requirements that does 
not alter the conclusions expressed herein, notwithstanding that an authorization may be embedded within an informed 
consent form, because the CMIA does not require additional information to be disclosed for informed consent to be legally 
effective.  
2 Rather than application of the Common Rule or the CMIA, HIPAA specifically governs authorization for the use and 
disclosure of PHI at government facilities, including in the context of research.  Moreover, no provision within HIPAA 
requires application of the CMIA to an authorization obtained for VA research at VA sites because HIPAA is not “contrary” to 
the CMIA in this circumstance.  See 45 C.F.R. § 160.202. 
3 This guidance in no way alters the requirements for various signatures necessary to document informed consent in any 
particular research study (e.g., person obtaining consent, legally authorized representative, witness, etc.). 
4 See generally VHA Directive 1200.05(2) (23)(a). 
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